Vino Nobile di Montepulciano D.O.C.GProductiezone; Gemeente Montepulciano – Vigna d’AlfieroDruivenmix; 100% SangioveseWijngaard indeling; gesnoeid cordon en GuyotOpbrengst; 5 ton per hectareVinificatie; Vinificatie in stalen tanks bij gecontroleerde temperaturen tussen 24 en 28 °C. Maceratie op de schil gedurende 20-25 dagen. Dagelijkse pump over en délestage aan het begin en in het midden van de gisting. Spontane malolactische gisting vindt plaats in temperatuurgecontroleerde stalen tanks.Rijping; Na een rijpingsperiode van 15-18 maanden in Franse eiken tonneaux van 500 l en/of Slavische eiken vaten van 30 hl, wordt de wijn nog 6-12 maanden op fles geraffineerd.Wijn-Spijs; Goede krachtige en smaakvolle gerechten zoals pasta met wild, paddenstoelen- of truffelsaus, gegrild of gestoofd rood vlees, geroosterd of gestoofd wild, gebraad en zeer belegen kazen.Serveertemperatuur; 18 °C.Aantal geproduceerde flessen; Van 3.000 tot 6.000Nobile di Montepulciano Vigna d'AlfieroVigna d'Alfiero is gemaakt van Sangiovese-druiven van een van onze meest gekoesterde wijngaarden, geplant aan het einde van de jaren 60 door Alfiero Carpini, historische kelderman en meester-wijnmaker bij Tenuta Valdipiatta. Deze wijn wordt alleen in de beste jaren geproduceerd en combineert de rijkdom, elegantie en fijnheid van Sangiovese met het beslissende karakter van het terroir van de wijnmakerij.Het is een wijn die in een goede kelder zeker tot 15 jaar oud kan worden.Tenuta Valdipiatta ontstond al in het begin van de jaren 70 maar het was in 1989 dat Giulio Caporali het domein overkocht. Van 1997 tot 2002 werkte Guilio samen met zijn dochter Miriam, maar daarna gaf hij het dagelijkse beheer van het domein volledig in haar handen. Het domein werd door de jaren heen stelselmatig uitgebreid, en telt nu 30 hectare wijngaarden.Er wordt een Rosso di Montepulciano geproduceerd alsook twee wijnen die de vlag van Vino Nobile di Montepulciano mogen dragen. De topwijn van deze twee is de single vineyardwijn ‘Vigna d'Alfiero’, een complexe Vino Nobile van meer dan 30 jaar oude stokken. In de allerbeste jaren wordt er ook een Vino Nobile Riserva gemaakt. Voor diegenen die de regio ter plaatse graag willen ontdekken, biedt het domein ook een gezellige agriturismo aan.www.valdipiatta.it