De Vino Nobile di Montepulciano is een van de grote wijnen uit de Toscane. Wijn uit het dorpje Montepulciano welteverstaan, want de Vino Nobile wordt gemaakt van Sangiovese (meer specifiek Prugnolo Gentile), Canaiolo Nero en Mammolo. De Vino Nobile di Montepulciano was de eerste "koning der wijnen", een titel die later werd overgenomen door Barolo.De oorspronkelijke eigenaar startte de wijnmakerij in de jaren zestig en werd in de jaren tachtig gekocht door Giulio Caporali. Zijn droom was om in een van de mooiste plattelandsgebieden van Toscane te wonen en daar wijnen te maken. In 2002 droeg hij het wijnhuis over aan zijn dochter Mirian. Zij had in Bordeaux gestudeerd en geloofde dat onderscheidende, zachte wijnen alleen konden worden gemaakt door goede wijnbereiding en druiven van hoge kwaliteit. De 25 hectare wijngaarden en olijfboomgaarden van Valdipiatta worden beheerd volgens biologische methoden en ecologische duurzaamheidsprincipes. Het hele landgoed is een oase van biodiversiteit en de wijnen weerspiegelen het karakter en de elegantie van het terroir van Montepulciano. De Vino Nobile di Montepulciano van Tenuta Valdipiatta is een heldere, robijnrode kleur, met nuances van granaatrood. De geur is intens met aroma's van pruimen en zwarte kersen, gevolgd door bosbessen, vanille, tabak en chocolade. In mond zijdezachte fruittannines, goed in balans met de alcohol. De lange afdronk bevat smaken van pruimen, zwarte kersen en bosbessen.Na de gecontroleerde fermentatie wordt de wijn 6 maanden gerijpt in kleine Frans eiken vaten. Daarna volgt nog een rijping van 12 maanden op 50hl vaten van Slavonisch eiken. Na de houtrijping volgt een flesrijping van nog eens 6 maanden.De Vino Nobile di Montepulciano is een uitstekende match bij (geroosterd) rood vlees, wild en gerijpte kazen.85% Sangiovese, 15% Canaiolo Nero