Wijnsoort: Wit
Smaakprofiel: Malolactische gisting en ontwikkeling op de "lies" in barrique-tonneaux. Assemblage vindt plaats na bijna een jaar, gevolgd door zes maanden rijping in stalen vaten.
Lekker bij: Stevige gerechten zoals fritto misto (gefrituurde zeevruchten), porcini-champignons ravioli met cream saus en risotto met graukaese en chili. Het gaat ook goed met geroosterde kip en wiener schnitzel.
Regio: Alto Adige
Herkomstbenaming: D.O.C. Alto Adige
Land: Italie
Productiemethode: Conventioneel
De populaire druivenvarieteit is bekend over de hele wereld. De druiven groeien op de best geselecteerde wijngaarden van de gemeente Eppan. Ze ontwikkelen zich op zo'n uitstekende manier dat ze een kwalitatief hoogwaardige en krachtige maar elegante premium-wijn produceren. Chardonnay is sinds 1986 onderdeel van de Sanct Valentin-lijn en is een van de belangrijkste wijnen van de wijnmakerij. Uitstekend evenwicht, goed geintegreerde zure en uitstekend verouderingspotentieel.
De Grote Hamersma
Heeft zo'n beetje dezelfde behandeling ondergaan als de Sanct Valentin Pinot Bianco en Pinot Grigio. Hout, sur lie, beste percelen. Luxe Chardonnay daarom. Wellicht minder eigen en onderscheidend maar wel buitengewoon fraai. Hoog compact. Spannende energie voor in de mond. Herinneringen aan vroeger: het eerste thrillseeken. Nu zijn er patronen met lachgas, destijds drukten we de twee koperen eindjes van een witte Kat-batterij tegen het puntje van de tong. Kicks voor bijkans niks. De eerste siddering achter de rug - behorend bij bergwijn immers - dan verder met gekonfijte abrikoos en appel, goede noga met zijn nootje (niet te zoet), kaneel (ook niet te veel) en een discrete romigheid.
Perswijn
Een serieuze geur, met rijp citrusfruit en fijne toast. De smaak is rond, licht filmend, milde zuren met een notige lange afdronk.
De coöperatie van St. Michael-Eppan bestond in 2007 honderd jaar. Boeren uit Zuid-Tirol die het hoofd nauwelijks meer boven water konden houden, besloten zich in 1907 aaneen te sluiten, om zo een vuist te kunnen maken naar druivenopkopers die woekerprijzen voor hun oogst boden. De geschiedenis van de coöperatie was een roerige, maar het resultaat mag er zijn. Sinds dertig jaar nu staat oenoloog Hans Terzer aan het hoofd, en de wijnen winnen al jaren prijs na prijs. In 2000 werd St. Michael-Eppan uitgeroepen tot Wijnhuis van het Jaar door de Italiaanse wijngids Gambero Rosso; Hans Terzer werd uitgeroepen tot een van de beste wijnmakers in de wereld. In 2008 won de Sanct Valentin Sauvignon Blanc 2006 het 19e Proefschrift Wijnconcours in de catagorie Over-all Witte Wijn van het jaar.
De coöperatie heeft 355 leden en kan beschikken over 350 ha. wijngaard. Jaarlijks worden 2.5 miljoen flessen verkocht. De wijnen van St. Michael-Eppan zijn verdeeld over drie lijnen, in oplopende kwaliteitsklassen: Classic, Cru en Sanct Valentin. Rode wijnen vormen 46% van de productie, de overige 54% zijn wit. De locale druif schiava neemt onder de rode druiven de belangrijkste plaats in, naast pinot noir, lagrein, merlot en cabernet sauvignon. Onder de witte wijnen speelt de pinot blanc een belangrijke rol, naast sauvignon blanc, gewürztraminer, chardonnay en pinot gris. Alle wijnen worden gekenmerkt door een grote frisheid en zuiverheid, waarin het koele bergklimaat van Zuid-Tirol goed te proeven is. In de wijngaarden wordt op milieuvriendelijke wijze gewerkt; moderne technieken als vergisting bij lage temperatuur worden toegepast.