Pineau des Charentes is een assemblage van cognac en druivensap van het jongste jaar.Een legende verteld dat Pineau des Charentes bij toeval is uitgevonden door een wijnmaker uit Charentais in 1589. Deze vulde per ongeluk een hoeveelheid van druivenmost in een vat waar nog een restant cognac in zat. Hij wachtte tot de vergisting plaats zou plaats vinden, maar deze is nooit begonnen. Aangenaam verrast trof de wijnmaker een fruitig en licht alcoholische product aan, dat is de Pineau des Charentes geworden!Het Domaine van de familie Leonard dateert uit 1941. Vandaag heeft het landgoed 42 hectare wijngaarden en beschikt over een eigen wijnmakerij, distilleerderij en opslag kelders.De kwaliteit van de Pineaux des Charentes hangt, net als bij Cognac, af van de kwaliteit en de aard van de bodem. De Pineaux des Charentes van Grande Champagne zullen van andere kwaliteit zijn dan die van andere Cognac gebieden.Hieronder zijn de druivenrassen toegevoegd die producenten kiezen om bepaalde aromatische eigenschappen te verkrijgen.Voor een Pineau des Charentes Blanc worden de druivensoorten Ugni Blanc, Colombard, Sémillon, Sauvignon, Montils, Jurançon Blanc maar ook Folle Blanche gebruikt.Wat Pineau Rosé betreft, deze wordt gemaakt van Merlot Noir, Cabernet Franc en Sauvignon of Malbec.Om een Pineau des Charentes te maken, zijn vijf stappen nodig, namelijk:1) Oogst: oogst vanaf eind september.2) Persen: De druivenmost wordt geperst zodra de oogst is voltooid voor de Pineaux Blancs en na een maceratiefase voor de Pineaux Rosés om hun kleur te verkrijgen.3) De mutage: de druivenmost wordt gemuteerd met de l'eau de vie -cognac van ten minste 60% alcohol en ten minste één jaar oud.4) Veroudering: De Pineau des Charentes moet rijpen in eiken vaten waar hij zijn laatste aroma's zal ontwikkelen.Pineau Blanc wordt minstens 18 maanden gerijpt.Pineau Rosé wordt 12 maanden gerijpt.Afhankelijk van de verwachtingen van de producent, kan deze echter ervoor kiezen om de Pineaux des Charentes, wit of rosé, langer te laten rijpen om een bepaalde finesse te bereiken. Het is dan de keuze van de producent die bepalend is voor de kwaliteit van het product.5) Het bottelen vindt plaats in het productiegebied, in overeenstemming met de geldende voorschriften.Witte Pineau wordt ongeveer 18 maanden opgeslagen voor veroudering waarvan minimaal 12 maanden in eikenhouten vaten. Er zijn drie appelations in Pineau des Charantes, welke allen zijn gebaseerd op veroudering op eikenhouten vaten. Pineau blanc, de Pineau Blanc Vieux -voor minimaal 5 jaar opgeslagen- en Pineau Extra Vieux voor de veroudering meer dan 10 jaar.