Druif: Trebbiano di Lugana
Neus: Zacht, geconcentreerd met wit fruit en bloem aroma's
Smaak: Zacht van smaak, subtiel. Heerlijk wit fruit, mineraal, amandel, kruiden en abrikoos.
Wijn-Spijs: Als aperitief en bij zeevruchten, visgerechten, kruidige rijst- en groentegerechten, wit vlees en gebraden kip
Temperatuur: Serveren bij 8-10 °C
Deze witte wijn werd al in de Romeinse tijd geproduceerd, met een hoog zuurgehalte omdat de druiven groeiden op moeras- en kleigrond rijk aan micro-organismen en mineralen. De Romeinen noemden de zone "Lucanus" naar de vele kleine meren met eikenbossen. In deze zone is Virgilio geboren en leefde gedurende lange jaren Catullo, van wie de "villa", nu Romeinse ruïnes, nog kan worden bezocht op het schiereiland Sirmione: de "Grotte di Catullo". Beiden vermeldden de wijn in hun werken. Na de val van het Romeinse rijk schijnt de Lugana wijn hoog geapprecieerd te zijn door de longobardische en barbaarse koningen, en in de 13° en 14° eeuw blijkt de wijn van Lugana de voorkeur te genieten aan het Hof der Scaligeri te Verona.
Met Lugana hebben we het niet over het meer van Lugano maar over het Gardameer, het grootste meer van Italië, met een omtrek van meer dan 150 kilometer. De Doc Lugana ligt precies ten zuiden van het Garda Meer en behoort tot de grotere en veelzijdige wijnregio Lombardije. Lombardije heeft een grote verscheidenheid aan DOC's op rode én witte wijnen : Van Franciacorta ,met zijn champagnes look-a-likes wijnen, via Valpolicella, Soave ,Bardolino, Valtelinna tot aan de hippe Teroldego Rotaliano en de wereldberoemde Amarone wijnen.
De meeste van de Lugana wijngaarden strekken zich uit van het dorpje Desenzano tot aan Peschiera. De bodem heeft hier een kleiachtige structuur met een hoog gehalte aan kalk. Ze is rijk aan minerale zouten wat duidelijk herkenbaar is in de aroma's van de wijn. De wijnen kunnen een hoog gehalte aan rijpheid verkrijgen en bereiken ook een optimale complexiteit die nergens anders met de trebbiano druif wordt bereikt. Alle Lugana wijnen dienen voor minsten 90% van Trebrianno druiven te zijn gemaakt. De geconcentreerde witte fruit en bloem aroma's in de neus, zorgen samen met de mooie structuur en het verrassende delicate zuurtje in de afdronk voor een "haast on-italiaanse" complexe witte wijn.
De jonge eigenaar en wijnmaker Alessandro Cutolo is een bescheiden en vriendelijke man met een goede stijl van wijnbereiding welke erg aan onze smaak voldoet.
'Marangona' verwijst naar de naam van een bel die het einde van de werkdag aankondigt. Een mooi moment om een lekkere fles Lugana open te trekken met je vrienden.
De geconcentreerde witte fruit- en bloemaroma's in de neus zorgen samen met de mooie structuur en een verrassende delicate afdronk voor een "haast on-Italiaanse"complexe witte wijn.
Wijn-spijs tip: Als aperitief en bij zeevruchten, visgerechten, kruidige rijst- en groentegerechten, wit vlees en gevogelte.