Flying Solo Viognier-Grenache Blanc Ten zuidoosten van de stad Carcassonne vinden we de hypermoderne wijnmakerij Domaine Gayda. In 2003 kwam Domaine Gayda tot stand toen Tim Ford en Anthony Record hun krachten bundelden met de gedreven jonge wijnmaker Vincent Chansault. Ford was uit Zimbabwe gevlucht voor het regime van Mugabe, Chansault was jarenlang de tweede wijnmaker van het fameuze Zuid-Afrikaanse wijnhuis Boekenhoutskloof.Met zijn wijnen is deze regio al geruime tijd volop in beweging, mede om de concurrentie met de Nieuwe Wereld aan te gaan. Bij Gayda is zelfs sprake van een ware revolutie. Zo focust deze producent zich niet op het produceren van appellationwijnen, maar alleen op Pays d'Oc's. Dit geeft ze de vrijheid om druiven uit verschillende Zuid-Franse gebieden en percelen met elkaar te blenden zonder allerlei beperkende bepalingen. Zestig procent van de druiven die Domaine Gayda gebruikt zijn afkomstig van eigen wijngaarden. De rest komt van voornamelijk oude wijnstokken van wijnboeren uit verschillende streken van de Languedoc-Roussillon, met wie lange-termijn contracten zijn afgesloten.Niet alleen de allernieuwste materialen en wijnmaaktechnieken worden gebruikt, maar bij Domaine Gayda leeft ook het besef dat de kwaliteit van de druiven centraal hoort te staan. Daar begint alles mee. Ze worden biologisch geteeld en pas met de hand geplukt wanneer ze helemaal rijp zijn. Hierdoor komen later de rijke smaak en ronde en zachte tannines optimaal naar voren. Vervolgens worden de druiven meteen gekoeld en verwerkt. Deze zorgvuldige werkwijze resulteert in een scala van meer dan uitstekende wijnen. Zuiver van smaak en zonder uitzondering karaktervol.De Flying Solo wijnen van Gayda hebben als basis de Grenache druif. Flying Solo betekend alleen vliegen, dit heeft alles te maken met het achterliggende verhaal. Vanaf 1918 was er een post-luchtvaartverbinding van Toulouse naar Barcelona en iets later al naar Casa Blanca en Dakar. Vele piloten vlogen helemaal alleen om de post te bezorgen. Ze vlogen van Frankrijk naar Spanje, Zuid Amerika en Noord Afrika. De piloten hadden nog geen navigatie en moesten iets anders verzinnen om de juiste route te vliegen. Een van hun herkenningspunten was L'arbre de Moscou, oftewel de enorme pijnboom aan de Chemin de Moscou. Als je goed naar het etiket kijkt zie je verschillende elementen terugkeren. De vorm van het etiket is een postzegel, een knipoog naar het bezorgen van de post. Natuurlijk kon een vliegtuig niet ontbreken, maar ook de boom van Moskou is terug te vinden op het etiket. De wijn is een blend van 85% Grenache Blanc, aangevuld met Viognier. Beide rassen worden geoogst van het kalkrijke plateau van de Minervois. De druiven worden naar biologische maatstaven geteeld en geoogst. De wijn wordt vergist op roestvrijstalen tanks en voldoet aan dezelfde hoge eisen als de wijnen van de Gayda cépage-serie. In de geur heeft hij tonen van citrusfruit en perzik. De smaak is krokant, sappig en verfijnd en in de onberispelijke afdronk heeft de wijn een opwekkend fris zuurtje. Breed inzetbaar als aperitief en niet té pikante maaltijden, heerlijk met licht vlees, vis en/of pasta.