Druif: SangioveseNeus: Fruitige wijn met kruidige teintSmaak: Sappig versmolten kersen-Chianti met vleugje romige cacaoWijn-spijs: Heerlijk bij rijpe kazen, gegrild vlees en wildTemperatuur: Serveer temperatuur 18 °CChianti is een droge rode wijn uit Toscane die voor 80 tot 100% uit Sangiovese, 0 tot 10% uit Canaiolo Nero en 0 tot 15% uit Colorino, Cabernet Sauvignon of Merlot bestaat. In het verleden stond de Chianti niet bekend als kwaliteitswijn, vooral de laatste jaren is door de inzet van vele goede wijnhuizen de kwaliteit enorm vooruit gegaan. Tegenwoordig is de Chianti (en met name de Chianti Classico) een zeer gewaardeerde wijn die zijn plaats verdiend heeft onder de grote wijnen uit Italië. Deze wijn wordt vervaardigd van 100% Sangiovese druiven welke eerst een strenge selectie ondergaan. De wijn wordt eerst volledig gevinifieerd op stalen tanks en vervolgens 12 maanden op eiken hout "Alliers" gerijpt. Tenslotte mag de wijn nog eens na-rijpen op fles tot deze 3 jaar oud is. Pas dan wordt ze vrijgelaten op de wijnmarkt. Het resultaat is werkelijk verbluffend! Een frijpe wijn, fluwelig zacht met krachtige fruittonen en een kruidige teint. Jongere Chianti's hebben een redelijk frisse, fruitige, wat scherpere afdronk, terwijl de oudere Riserva's wat voller en zachter worden. Een Chianti Classico Riserva kan langer bewaard worden dan een gewone Chianti Classico, maar wees erop bedacht dat de fruitige smaak wel kan afnemen wanneer de fles te lang bewaard wordt. Chianti Montalbano is lekker rond en stevig van smaak met prima balans tussen donkere kersen, chocolade en specerijen . Sappig versmolten kersen-Chianti met vleugje romige cacao. Chianti Montalbano Riserva is een avond vullend programma op hoog niveau