Ch Petit Bocq 2019, Cru Bourgeois Superieur
Druif: Cabernet Sauvignon, Merlot
Neus: Fijne noties van zwarte vruchten (bramen & cassis) vermengd met kruiden.
Smaak: Een prachtig evenwicht, zoet versus zuur en de finale is blijvend, complex en
lang.
Wijn-Spijs: BBQ, lamsvlees, pasta met tomatensaus, risotto, rundvlees, stoofvlees,
tapas, varkensvlees, eendenborst. Perfect genietbaar op zich bij een goed
boek/gesprek/film...
Temperatuur: Serveren bij 16-18 °C
Ch. Petit Bocq 2018 is bijzonder geslaagd dit jaar. Kracht en overvloedig veel fruit vergezellen elkaar in een sappige en intense kruidige smaak waarbij het fruit zeer puur en delicieus aanwezig is. Het geheel heeft een prachtig evenwicht, zoet versus zuur en de finale is blijvend, complex en lang. Een absolute aanrader!
Cru Bourgeois Superieur
Deze cru is zonder twijfel één van de aantrekkelijkste St. Estèphes qua prijs-kwaliteit. Het château is eigendom van dokter Gaëtan Lagneaux. Het terroir is een puzzel van 80 percelen in de appelatie en vormt een totaal van 18ha. De belangrijkste stukken liggen in de gehuchten Marbuzet en Bocq. Het château maakt geen tweede wijn, alle terroirs zijn hoogstaand (vaak buren van andere grote crus). De wijn rijpt 14 maanden op eik, waarvan 40% jaarlijks wordt vernieuwd.
Saint-Estèphe, de meest noordelijk gelegen van de zes beroemde Médoc gemeenten , werd oneerlijk beoordeeld bij de classificatie van 1855; wellicht omdat het te ver lag van de stad Bordeaux. Hoewel Saint-Estèphe met zijn 1377 hectare, de grootste is zijn er maar vijf geklasseerde crus die goed zijn voor 20 procent van de wijnproductie. Twee Deuxièmes Crus domineren: Cos d'Estournel en Montrose, hoewel Calon Ségur vandaag beslist de derde parel aan de kroon van Saint-Estèphe zou kunnen zijn. Saint-Estèphe is vooral bekend om zijn crus bourgeois (we tellen er 35) met namen als Phélan Ségur, Ormes de Pez en Clauzet die stuk voor stuk een uitstekende reputaties hebben.
De wijngaarden van Saint-Estèphe klimmen opwaarts van het estuarium van de Gironde, waar zanderige kiezelbodems plaats maken voor zwaardere kleibodems. Omdat de terroirs hier koeler zijn, wordt in Saint-Estèphe meestal het laatst begonnen met de oogst en is de opbrengst het best in warme en droge jaren. Het hoogst gelegen wijngoed is Cos d'Estournel, maar het epicentrum is het dorp Saint-Estèphe dat dateert van de 17e eeuw.