De leeuw van San Marco op de etiketten verraadt de Venetiaanse afkomst van de Fuligni-familie. In 1923 werd het wijndomein opgericht in Villa Medici, een 16de-eeuws landgoed in Montalcino, waar vandaag nog steeds wijnen rijpen in de ondergrondse kelders. Van de 11 hectare wijngaard is momenteel 9 hectare beplant met Montalcino's eigen sangiovese, de sangiovese grosso (brunello), en de overige 2 hectare heeft merlot zich toegeëigend. De DOCG Brunello di Montalcino rijpt drie jaar op foeders en vaten van Franse en Sloveense eik. De elegante en complexe riserva wordt uitsluitend in grote jaren gemaakt en krijgt een extra jaartje vatrijping.
De Brunello di Montalcino heeft een granaatrode kleur. De complexe neus wordt gedomineerd door aroma's van rode en zwarte bessen, frambozen en een minerale toets. Volle smaak met fijne doch zeer aanwezig tannines. Nu nog zeer geconcentreerd en strak maar met een grote toekomst.
Wijn spijs: rood vlees, gegrild of geroosterd, zonder saus / rood vlees met saus / lams- en schapenvlees / pluimwild
Vinificatie:
temperatuur gecontroleerde fermentatie/maceratie gedurende 25 tot 30 dagen, nadien rijpt de helft in Franse barriques (50% nieuw, 50% 2de gebruik) en de andere helft in middelgrote tonnen, de wijn blijft nog eens minstens 6 maanden op fles vooraleer gecommercialiseerd te worden
Opvoeding:
De wijn rijpt eerst 6 maanden in Franse barriques (50% nieuw, 50% 2de gebruik) en daarna nog 42 maanden in grotere tonnen en ten slotte nog circa een 6-tal maanden in de fles. Ten vroegste gecommercialiseerd op 1 januari vanaf het 5e jaar na de oogst.
Reviews
Wine Advocate 91 Points
The 2009 Brunello di Montalcino is a polished, silky wine with bright berry highlights that are enhanced by balsam herb, cola, light spice, dried tobacco, smoky notes and crushed mineral. The vintage does not have the immediate complexity of other vintages at this young stage, but I’m willing to bet that this wine will steadily increase in layering and expressiveness as it evolves in the bottle. Drink: 2017-2023.
Wine Spectator 90 Points
Cherry, balsamic, leather and underbrush aromas and flavors highlight this medium-bodied, intense red. Leans slightly toward the tannins, but turns silky and finishes long. Best from 2016 through 2026. 1,834 cases made. –BS
International Wine Cellar 94 Points
Bright red. Mesmerizingly pure and intense aromas of raspberry, sour red cherry, minerals, licorice and violet. Sweet, lush and deep, with outstanding clarity and lift to the pure flavors of red cherry, raspberry and flint. Pristine and very long on the vibrant finish, which features extremely sophisticated tannins and superb length. The wine's minerally, flinty quality runs through from nose to aftertaste. A paradigm of cooler-climate Montalcino sangiovese, this is the year's best Brunello, and it will cost you a fraction as much as more famous Brunellos that other wine writers will surely score higher.
Antonio Galloni, Vinous Media 92 Points
An open, resonant wine, the 2009 Brunello di Montalcino impresses for its supple personality and gorgeous overall balance. Sweet tobacco, dried flowers, red cherries and menthol wrap around the palate in a deep, fleshy wine loaded with character. Readers will find plenty of near and medium term appeal here. The 2009 finishes with striking aromatics, sweet red fruit and gorgeous, subtle herbal overtones.