Druif: 100% Pinot Noir
Neus: Delicaat rood en donkerrood fruit. Heerlijke rijpe pruimen, amarena-kersen, bloemige hints van rozenolie, fijne, kruidige tonen van hout, geroosterd.
Smaak: Soepele en fijne wijn met zachte tannine. Goed geïntegreerde zuurgraad brengt finesse in de finale, tonen van zacht rood fruit.
Kleur: Helder kersenrood met medium violette reflecties.
Wijn-Spijs: Deze Pinot Noir is heerlijk bij gestoof kalfsvlees maar ook lamsvlees. Kazen matig sterk: Camembert, Saint Paulin, Morbier, Reblochon… Deze Pinot Noir is ook ideaal om te serveren bij eend of zalm.
Temperatuur: Koel serveren bij 14-16 °C
Een must voor kenners, deze dominante Pinot Noir - Chorey-les-Beaune! Deze Pinot Noir haalt zijn kracht en energie uit de grindachtige, kalkrijke bodems in de Bourgogne. De wijnmaker van het Franse wijnhuis Moillard-Grivot maakt er met veel emotie een ware traktatie van.
Direct wordt je verleid door de granaatrode kleur van deze Pinot Noir. In de neus, een delicate geur van rode en donkerrode fruittonen, een tikje kruidig naar lavendel. Aangevuld met een prachtige houttoon. De smaak heeft een krachtig een rijk palet. Zachte tanninie en een heerlijke lange finale.
De druiven voor deze wijn worden exclusief geselecteerd van percelen welke zich in het hart van de Côte-d'Or bevinden. Traditionele vinificatie. De druiven worden na secure selectie opgeslagen in gekoelde, thermisch gereguleerd, RVS tanks gedurende 5-7 dagen om hun fruitige aroma's te ontwikkelen. Hierna volgt een lange vergisting, Pigeages (onderdompelen van de druivenschillen in het gistende sap) en overpompen om kleur, structuur en extra extracten te krijgen. Dan wordt de wijn overgebracht in eikenhouten vaten van 225 Liter, 40% nieuw. Hierna volgt een lagering tussen de 12 en 15 maanden. De natuurlijke malolactische vergisting gebeurt ook in die tijd.
WIJNBOUWER
De familie Moillard is reeds sinds de Franse revolutie actief in de wijnbouw. Door de aanleg van een spoorweg tot Nuits-Saint-Georges heeft deze familie zich commercieel en kwalitatief kunnen ontplooien. De volgende vele erfgenamen zorgden voor de uitbreiding van het domein tot de 20 ha die het nu bezit. Het domein strekt zich uit over de Côte de Nuits en de Côte de Beaune, van Nuits-Saint-Georges tot Volnay. Het huis kent twee activiteiten, legt de oenoloog Baptiste Corrot uit: aan de ene kant eigenaar van een wijngaard, en aan de andere kant "négociant". Het huis koopt ook druiven van andere "viticulteurs partenaire" van de "côte". Jaarlijks wordt er 1000 hl rode wijn gevinifieerd op de site die we bezochten, wat het equivalent is van ca. 125.000 flessen (Côte de Beaune en Côte de Nuit). 140 ton druiven worden er bij elke oogst aangevoerd, met een dagelijkse capaciteit van 20 à 25 ton. De pluk wordt enkel manueel gedaan en wordt in kleinere hoeveelheden, in kisten van 23 kg, naar de verwerkings-site gebracht. De kleine vrachtwagens vervoeren slechts 60 kisten, wat de kwaliteit bevordert, omdat de druiven zo geen tijd hebben om op te warmen in de vrachtwagen. Baptiste benadrukte dat de druiven zorgvuldig manueel worden getrieerd op de trieerband om zo de beste druiven over te houden. Het groen en de steeltjes worden vervolgens van de bessen gescheiden. De wijn van Moillard is gemaakt uit 100% afgeriste druiven ("égrappé") om zo het fruitige karakter te benadrukken.