Druif: Nero di Troia 100%
Kleur: Intense robijnrode kleur
Neus: Aroma's van rijp rood fruit, specerijen en toast
Smaak: In de mond komt de geweldige structuur naar voren, ondersteund door frisheid. Zeer persistent, eindigend met hints van vanille.
Wijn-Spijs: Lekker bij pasta met tomaten saus, salade, witvlees en charcuterie
Temperatuur: Serveren bij 16-18 °C
"Il Sale Della Terra "(het zout van de aarde) Nero di Troia IGT - Antica Enotria
Sale della Terra, Nero di Troia Puglia IGT, is de wijn die het best de link weergeeft tussen de familie van Tuccio en Puglia. Het is een organische rode wijn met een uitstekende balans en elegantie die afkomstig is van een pure verwerking van de tweede belangrijkste zwarte druivensoort van de regio Apulië. Nero di Troia is een van de meest geteelde variëteiten in Apulië, vooral in Daunia, tussen de provincie Foggia en het gebied ten noorden van Bari.
De oorsprong is zeker zeer gelijkmatig, ook al is ze gehuld in mysterie. Voor sommigen verwijst de vreemde naam naar Diomedes, een held van de Trojaanse oorlog, die het waarschijnlijk naar Puglia bracht. Anderen menen echter dat de naam verwijst naar het kleine dorpje Cruja, aan de Albanese kust, dat in de volksmond Troia heette.
De oogst is handmatig en vindt plaats in de tweede week van oktober. Na de transformatie gaat de wijn over in grote vaten van 30 hectoliter, waar hij ongeveer 24 maanden rijpt. De verfijning eindigt dan met nog eens 12 maanden in de fles.
Extreem territoriale wijn, de kleur is robijnrood. De neus verbaast met de aroma's van rijp fruit, kruiden en licht geroosterd. In de mond heeft het echter een krachtige structuur en een mooie frisheid. Zeer persistent, het eindigt met een zeer fijne toon van vanille. Wijn die moet worden ontkurkt als het menu eerste en tweede gerechten van het land bevat, hij is vooral perfect bij gegrild vlees.
Voor liefhebbers van traditie wordt het in Puglia vaak geserveerd met de klassieke orecchiette met vleessaus, of met speenvarken met aardappelen gekookt onder de as.
Sinds 1993, het jaar van hun eerste oogst, cultiveert de familie Di Tuccio, ziel van het bedrijf Antica Enotria, hun land met liefde. Behoud van de smaaktraditie, met één enkel doel: de echtheid van de producten. Om deze reden hebben ze vanaf het begin van hun avontuur besloten om biologisch gecertificeerd te worden. Voor het gezin is biologische landbouw immers een levensstijlkeuze, geen eenvoudige teeltmethode. Net als de wijn die daar wordt geproduceerd, is hij het resultaat van een proces dat de band en het verhaal tussen mens en land vertelt.
Antica Enotria ligt in Cerignola, in Apulië. Hier zorgt een gelukkige en onherhaalbare mix van klimatologische omstandigheden, bodem en lucht ervoor dat de druiven die groeien in hun wijngaarden, die zich uitstrekken van het achterland bijna tot aan de zee, tot volle rijpheid komen.